50 Shades of Grey: zo ervoeren Marokkanen de film
Tot grote verbazing van velen is de erotische film 50 Shades of Grey 'gewoon' te zien in Marokkaanse bioscopen. Hoe ontving het publiek de film?
20 February 2015
lifestyle

In Marokko geldt een relatief strenge controle op films die slecht zijn voor het moraal van burgers. 50 Shades of Grey kwam echter door de screening. Op woensdagavond was de film te zien in de Megarama bioscoop in Casablanca. In de rij staan redelijk veel mensen die de film willen zien. Twee meisjes springen van vreugde bij het zien van de poster van de film. Megarama maakte al langer reclame voor de film maar dat ie ook echt uitgezonden zou worden had niemand verwacht. 

De film is nog niet begonnen maar heeft al effect: waarschijnlijk zitten er ook kinderen onder de zestien in de zaal. Uiteindelijk komen iets minder dan honderd mensen de zaal binnen. Zij hebben een gemiddelde leeftijd van 21 jaar, meldt een verslaggever van Yabiladi. De eerste lach was te horen toen de hoofdpersonen over homoseksualiteit spraken. Bij elke seksuele toespeling volgde opnieuw een lach, misschien uit verlegenheid. 

De spanning was vooral voelbaar bij momenten waarin de kamer van de sadomasochistische Grey te zien was. Een jongedame van 22 jaar vraagt het publiek stil te zijn omdat de film volgens haar nu echt beging, en dat na 45 minuten.  

Tegenvaller? Een man van 28 bezocht de film met zijn vriendin en zegt het niet verwacht te hebben dat het Marokkaans Cinematografisch Centrum de film zou accepteren. Zeker de scenes met orgasmes en zwepen wekken verbazing. Een jongeman van zeventien had de film veel erotischer verwacht. Zijn vier vrienden knikken instemmend. Een 20-jarige jongedame die het boek had gelezen mist echter veel seksuele scenes. 

Een iets oudere vrouw van 27 wil het zelfs geen erotische film noemen... De film wekte nauwelijks verbazing op. Alleen al daarom zijn velen van mening dat de ophef overtrokken is in vergelijking met de film. Een dag na publicatie van het artikel schrijft Megarama Casablanca dat sommige scenes eruit zijn geknipt omdat het te kwetsend en pornografisch zou zijn.

marokko
50 shades of grey
film
bioscoop
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi